Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Επιτυχημένο εργαστήριο και συναντήσεις για τις βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές στην Θεσσαλονίκη


ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΙΔΕΙΑ 2013

Περισσότεροι από 160 ποδηλάτες/-ισσες από 28 οργανώσεις και 19 πόλεις της Ελλάδος & Κύπρου συμμετείχαν στην πρώτη Ποδηλατοπαίδεια, ένα τετραήμερο ποδηλατικό συνέδριο που έγινε από τις 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2013 στην Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις, εργαστήρια, ποδηλατοβόλτες, εκθέσεις, προβολές, πάρτι, και δυο ανοιχτές συνελεύσεις που κατέληξαν στην δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου συνεργασίας ποδηλατών και ποδηλατικών οργανώσεων  που θα στηρίζει και θα προωθεί τον ρόλο τους στον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις προς την κατεύθυνση μιας εθνικής πολιτικής για το ποδήλατο.

Αποφασίστηκε η συνεργασία με κοινές δράσεις σε διάφορα θέματα όπως η εκπαίδευση των οδηγών ποδηλάτου αλλά και των οδηγών Ι.Χ. και οδηγών λεωφορείων, η ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων, ο νέος ΚΟΚ για την κυκλοφορία των ποδηλατών, το όριο των 30 χλμ/ώρα στα χωριά και τις πόλεις, ο έλεγχος ποιότητας της ποδηλατικής πολιτικής στους δήμους με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης BYPAD, η ένταξη νέων Ελληνικών διαδρομών στο δίκτυο Ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo, η συνεργασία με τοπικές οργανώσεις ΑμεΑ για θέματα προσπελασιμότητας,  κά.
Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας, παρουσίαστηκε το Ελληνικό σημείο επαφής για τις Εμπορευματικές Μεταφορές με ποδήλατα CycleLogistics με ομιλητή τον Ανδρέα Βασιλείου ο οποίος έκανε ανοιχτή πρόταση συνεργασίας για την δημιουργία πανελλαδικού δικτύου εμπορευματικών μεταφορών, ενώ το Σάββατο στο εργαστήριο  Ίδρυση & Λειτουργεία Εταιρείας Μεταφορών με Ποδήλατο” με εκπαιδευτή τον Gary Armstrong από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάστηκαν δυο τοπικές πρωτοβουλίες εταιριών ποδηλατικών courier, NINEFLOW και PIEDIVERDI ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες δοκίμασαν την οδήγηση με τα ειδικά ποδήλατα φορτίου. Τις σχετικές παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ http://www.biciklopedia.org/p/files.html

H ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΙΔΕΙΑ 2013 διοργανώθηκε από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ", το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και το Πράσινο Ινστιτούτο, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών.

Διαβάστε επίσης εδώ

http://www.eurovelo.org/news/2014/01/24/good-news-from-greece/


Συνάντηση με τον τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο είχε ο υπεύθυνος του Σημείου Επαφής CycleLogistics για την Ελλάδα  Γ. Φαρφαράς την προηγούμενη χρονιά στην Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις έγινε ενημέρωση για το έργο «CycleLogistics» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και στοχεύει στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές με την αντικατάσταση των περιττών μηχανοκίνητων οχήματα με ποδήλατα φορτίου για την ενδο-αστική παράδοση και τις εμπορευματικές μεταφορές στην Ευρώπη. 
Ο κ. Φαρφαράς αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) συνολικού ποσού €29.3 δις (σε τιμές 2011) από τα οποία €23.2 δις θα δοθούν για τις μεταφορές και στην σημασία της αναφοράς στις βιώσιμες μεταφορές, τα ποδηλατικά δίκτυα και το δίκτυο EuroVelo στις προτάσεις για την διαμόρφωση των κατευθύνσεων της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης στα κείμενα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-20.

Ως εθνικό σημείο πληροφόρησης και προώθησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος CycleLogistics, το Σημείο Επαφής CycleLogistics πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες έως τον Απρίλιο του 2014, με κύριο στόχο την προώθηση των εμπορευματικών μεταφορών και την διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων για τις μεταφορές αγαθών με ποδήλατο.

Στις φωτογραφίες, πρωταγωνιστής ένα μικρό συμβολικό δώρο, ένα ξύλινο ποδήλατο φορτίου μολυβοθήκη.